استفاده از حواس پنجگانه در مدیریت پرورش طیور

ساخت وبلاگ

استفاده از حواس پنجگانه در مدیریت پرورش طیور

یک مدیر قوی باید باید روزانه وضیت گله را کنترل و بازرسی کند و چون علایم شروع بیماری در گله بطور ناگهانی و سریع پدیدار نمیشود بلکه به مرور و تدریجی، با علائم خاص وارد گله میشود که این علائم باید توسط حواس پنجگانه تشخیص داده بشود باعث یشگیری از بیماری میشود. لذا یک مرغدار (Stockmanship)با استفاده از حواس خود به بررسی و کنترل گله می پردازد. از اینرو بازدید روزانه گله توسط کارشناس نباید بطور سرسری انجام گیرد بلکه باید با نهایت دقت و حوصله و با بهره گیری از تمام حواس  انجام گیرد تا گله ای سالم و سر حال پرورش داد .

دیدن (Sight)

اولین حسی که باید در مدیریت گله استفاده نمود مشاهده رکورد ها و طرز عمل و وضعیت کلی جوجه ها و گله است که نشان دهنده بسیاری از واقعیت ها در گله است .مشاهده تاج های رنگ پریده ، چشم های کدرو غیر شفاف ، ظاهر نامناسب پر ها( غیر شفاف و پر های افتاده و ژولیده) نشان دهنده وضعیت غیر عادی در گله میباشد . جمع شدن گله ، چرت زدن ، عدم تحرک گله ، آثار زخم و کانی بالیسم ، وجود انگل های خارجی مثل مایت را میتوان با استفاده از چشم تشخیص داد.

حس بینایی به مرغداردر چند مورد کمک می کند که عبارتند از:

  1. مشاهده رفتار پرنده از قبیل: چگونگی توزیع(پخش شدن) پرنده ها در سالن، تعداد پرنده های در حال خوراک خوردن، در حال نوشیدن آب و در حال استراحت
  2. مشاهده محیط: از قبیل مشاهده گرد و خاک یا غبار در هوای سالن، مشاهده کیفیت بستر(مرطوب بودن و کیکی بودن منظره ظاهری بستر)
  3. مشاهده سلامت پرنده و رفتارشان(demeanor) از قبیل : طرز نشستن و برخاستن، هوشیاری چشم هاو طرز راه رفتن
  4. مشاهده کارکرد وسایل و تجهیزات نصب شده در سالن: نحوه کار آبخوری ها و دانخوری های اتوماتیک و میزان و تعداد آنها، وضعیت ریزش آب از آبخوری و تعداد و نحوه کار تهویه
  5. بررسی وضعیت خوراک : بررسی وضعیت غذا از نظر رطوبت و کپک .

حس چشایی(Taste)

برای چشیدن مزه آب و خوراک(تشخیص کیفیت آب و خوراک)

لمس کردن(Touch):

گرفتن پرنده جهت بررسی پر بودن چینه دان و چک کردن یا بررسی کردن شرایط عمومی پرنده. توجه به جریان یا تبادل هوا از روی پوست( آیا جریان هوایی وجود دارد یا نه)

یا بررسی دمای سالن( احساس گرمی یا سردی)

بوئیدن (Smell):

  • بو کردن غذا و حس بوی غیر عادی در آن ، بوی کپک در غذا
  • حس کردن بوی آمونیاک ، و سایر گازهای غیر عادی و خطر ناک در لانه به وسیله بینی و حس بویایی به بازدید کننده کمک میکند .
  •  معمولا در لانه آمونیاک نباید بلا فاصله بعد از ورود احساس شود . وجود آمونیاک در لانه میتواند دلیلی بر بد بودن تهویه و رطوبت زیاد بستر است .

مورد توجه قرار دادن بوهای محیط: از قبیل: سطح گازآمونیاک

آیا هوا  کهنه یا مانده یا بوی زننده سالن(تهویه صورت نگرفته است)

شنیدن(Hearing):

شنیدن هرگونه صدای غیر عادی که در گله وجود داشته باشد نشانه مسئله ای در گله است . به عنوان نمونه وقتیکه در سالن جوجه ها حرارت کم است ، جوجه ها صدای مخصوص کوتاهی مانند جیر جیر کردن سر میدهند. همچنین بوسیله حس شنوایی میتوان به وجود بیماری های تنفسی در گله پی برد ، وجود عطسه ، سرفه ، صدای خرخر، و سوت کشیدن از بینی دلیل وجود بیماری های تنفسی در گله میباشد .

شنیدن سرو صدای پرنده هایا آواز پرنده ها و صدای تنفس و  نفس کشیدن پرنده ها

شنیدن صدا های وسایل مکانیکی مثل صدای فن های هواکش و نوار نقاله های توزیع خوراک در سالن

هنرستان کشاورزی امام رضا (ع) اسفراین...
ما را در سایت هنرستان کشاورزی امام رضا (ع) اسفراین دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : tohidialia بازدید : 261 تاريخ : دوشنبه 1 ارديبهشت 1399 ساعت: 6:46